Meer betekenen voor de maatschappij met deze opleidingen!

Er wordt vaak gezegd dat je alleen iets voor de samenleving kan betekenen in de vorm van vrijwilligerswerk en donaties, maar dit klopt niet! Er zijn ook genoeg manieren om jouw steentje bij te dragen aan de maatschappij zonder om half 7 s ochtends bij voedselbank te staan. Overheid gerelateerde uitzendbureaus bieden vele opleidingen, trainingen en cursussen aan voor mensen die zich bezighouden met hedendaagse en maatschappelijke problemen. Een groot aanbod als: burger- en publiekszaken, werk en inkomen en juridische opleidingen geven jou de mogelijkheid om jezelf goed te ontwikkelen en oriënteren binnen de rol van maatschappelijke held! In dit artikel worden een aantal opleidingen en cursussen besproken die veel betekenen voor onze samenleving.

Werk en inkomen

In de categorie werk en inkomen ben jij bezig met het motiveren en inspireren van mensen die niet in de arbeidsmarkt actief zijn. Jij analyseert financiële en sociale problemen van cliënten en adviseert hun. Onder deze categorie vallen veel diverse opleidingen. Voorbeelden zijn: arbeidsrecht, budgetcoaching en sociale dienstverlening. Heb jij al een achtergrond in dit vakgebied, en wil je een speciaal gericht onderwerpen studeren? Dan is het ook mogelijk om een specifieke training of cursus te volgen. Voorbeelden zijn: voorliggende voorzieningen training, participatiewet training en een schuldhulpverlener cursus. Deze korte studies zorgen ervoor dat jij jouw kennis kan aanvullen zonder een complete studie te volgen. Zoals je misschien al weet zijn al deze beroepen gericht op duidelijke communicatie met de cliënt om hun zo goed mogelijk te adviseren en helpen. Het is daarom belangrijk dat je communicatief bent, een goed inlevend vermogen hebt, stressbestendig bent en een professionele werkhouding kan aanhouden in elke situatie. Je werkt tenslotte met mensen die een probleem hebben op sociaal of financieel gebied.

Burger- en publiekszaken

Wanneer je als medewerker burger- en publiekszaken werkt, ben jij het eerste contact voor burgers die vragen of problemen hebben rondom burger questies. Jij adviseert hen en ben bevoegd om bepaalde civiele acties uit te voeren. Jouw takenpakket bestaat uit: het aanvragen van officiële documenten (paspoort, rijbewijzen, parkeervergunningen, etc..) voor een inwoner. Daarnaast sta je de inwoners ook te woord als zij eventuele vragen of onduidelijkheden hebben. Jij verwerkt de vragen en analyseert ze om te begrijpen waar deze vragen vandaan komen. Onder deze categorie vallen ook veel diverse opleidingen, trainingen en cursussen. De opleiding beleidsadviseur is erg breedt en bereid jou voor op een baan als beleidsadviseur terwijl de training effectieve gespreksvaardigheden jouw communicatieve skills een boost geeft.

Juridisch

Een juridische opleiding is een populaire keuze i.v.b met alle mogelijkheden die het aanbiedt. Een juridische studie of training is een breed begrip, met veel alternatieve stromingen die je kan bestuderen. Je zou bijvoorbeeld voor een juridische HBO opleiding kunnen kiezen, waardoor je je focust op bestuursrecht, privaatrecht of gemeenterecht. Ben jij wat meer praktisch ingesteld, dan zou een juridische MBO opleiding jou eventueel meer aanstaan. Met deze opleiding stroom kan je praktisch bestuursrecht of medewerker juridische zaken studeren en zou je eventueel later als juridisch adviseur, bestuursadviseur of juridisch medewerker aan de slag kunnen. Het aantal jaren dat jij gaat studeren verschilt per training / opleidingen. Voor HBO bestuursrecht studeer je 24 maanden, maar voor praktisch bestuursrecht studeer je 2 maanden. Daarom is het altijd verstandig om te weten waar jouw kennis ligt, en waar je nog wat bij kan spijkeren.